Gezondheid

Covid19: wél of geen vaccinatie?

vaccin

Covid19 houdt ons bezig. Het slechte nieuws? COVID-19 bestaat misschien nog heel lang. Het goede nieuws? Zelfs als dat het geval is, suggereert nieuw onderzoek, zou het heel goed een milde ziekte kunnen worden, die weliswaar ongemak met zich meebrengt, maar die zelden leidt tot ziekenhuisopname of overlijden.

Waarom? De theorie is geworteld in de epidemiologische patronen die eerder werden gevolgd door vier andere coronavirussen. Ze zijn allemaal al heel lang in omloop. In feite zijn ze endemisch, wat betekent dat de meeste mensen geïnfecteerd raken en tijdens de kindertijd immuniteit ontwikkelen die beschermt tegen ernstige ziekten (echter niet tegen herinfectie) als volwassenen.

En dat traject bracht een team van onderzoekers ertoe om te modelleren wat er uiteindelijk in de toekomst zou kunnen gebeuren als de meeste mensen tijdens hun kinderjaren op dezelfde manier werden blootgesteld aan het nieuwe coronavirus.

“In de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaken de endemische menselijke coronavirussen [HCoV’s] niets meer dan verkoudheid, [wat een] infectie van de bovenste luchtwegen betekent”, zegt studie auteur Jennie Lavine, een postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling biologie aan de Emory University. in Atlanta. De veronderstelling is dat ongeveer 15% van alle gevallen van verkoudheid bij volwassenen wordt toegeschreven aan HCoV’s, voegde ze eraan toe.

De gevolgen van Covid19

“Ze leiden soms tot infecties van de onderste luchtwegen, vooral bij zeer jonge kinderen en ouderen,” merkte Lavine op. Slechts in zeldzame gevallen, bij bijzonder kwetsbare bevolkingsgroepen, veroorzaken ze een ernstigere ziekte.

“Het lijkt waarschijnlijk dat COVID-19 hetzelfde verloop zal hebben,” zei ze. Maar wanneer dat precies zou gebeuren, weet iedereen, waarschuwde ze, met projecties die variëren van één tot tien jaar. En er is altijd een kans dat het zich helemaal niet op die manier ontvouwt.

Het toekomstig verloop van covid19

Lavine noemde een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op toekomstige ontwikkelingen. Een factor is hoe snel het virus zich in de nabije toekomst verspreidt. Een andere is hoe snel het publiek de komende maanden wordt gevaccineerd. En het valt nog te bezien hoeveel infecties en / of vaccinaties er uiteindelijk nodig zullen zijn om een ​​sterke en duurzame immuniteit op te bouwen.

Een andere kwestie is in hoeverre natuurlijke infecties en / of vaccinaties de virusoverdracht helemaal kunnen blokkeren, en hoe lang beide de ernstige ziekte kunnen blokkeren die zich na een infectie kan ontwikkelen.

Het idee dat het nieuwe coronavirus inderdaad endemisch en mild zal worden, is gebaseerd op de basisaanname dat de ziekte zich relatief mild – of zelfs asymptomatisch – blijft voordoen bij de meeste geïnfecteerde kinderen en tieners.

Maar “als infecties bij kinderen ernstiger worden dan nu”, zou dat een slecht teken zijn, waarschuwde Lavine. “We hebben geen reden om te vermoeden dat dit zal gebeuren, maar het langetermijnscenario zou veel somberder zijn als ze dat zouden doen.”

Een andere zorg? Het virus zou kunnen muteren op een manier die de ontwikkeling van wijdverspreide immuniteit ondermijnt. “Zolang de virale evolutie echter langzaam genoeg verloopt zodat mensen worden blootgesteld aan nieuwe varianten, terwijl ze nog steeds een ziekteblokkerende immuniteit hebben tegen vaccinatie en / of blootstelling aan eerdere varianten, verwachten we dat de ziekte mild zal blijven”, zei Lavine.

Een verstandige Covid19 strategie

Maar één ding is duidelijk, ze zei: “We kunnen het pad naar endemie beïnvloeden.” Hoe? Eén manier is door de overdrachtssnelheden zo laag mogelijk te houden totdat vaccinatie wijdverspreid is, “om sterfgevallen te verminderen en overweldigende ziekenhuissystemen te voorkomen”.

Een andere manier is door u te laten vaccineren, “vooral als u een hoger risico loopt op een ernstige ziekte. Hoewel het waarschijnlijk is dat iedereen op een bepaald moment zelfs na vaccinatie met dit virus zal worden besmet, zal het vaccin zeer waarschijnlijk uw symptomen verminderen”, zei ze.

Dat laatste punt werd herhaald door Dr. Sandro Cinti, een professor in interne geneeskunde en infectieziekten bij Michigan Medicine aan de Universiteit van Michigan, in Ann Arbor.

“Dit is een modellenstudie”, zei hij. “En het is logisch. Maar de tijdlijn is vijf tot tien jaar later. Ja, in de loop van de tijd zou deze verandering in de manifestatie van de ziekte kunnen optreden zonder enige van de vaccindistributie die we nu inzetten. In de tussentijd kun je miljoenen mensen laten sterven. Onnodig, ‘zei Cinti.

“Mensen moeten dus niet denken dat ze het vaccin niet nodig hebben,” benadrukte Cinti. “Vaccins zijn op dit moment buitengewoon belangrijk. Dit is een academisch artikel en een academische oefening. Het is een beetje hoop voor de toekomst om te zeggen dat dit niet voor altijd is. Maar het is geen strategie. Vaccins zijn een strategie.”

Schrijver: Alan Mozes
Bronnen: Jennie Lavine, PhD, postdoctoral researcher, department of biology, Emory University, Atlanta; Sandro Kurt Cinti, M.D., professor, internal medicine and infectious diseases, Michigan Medicine, University of Michigan, Ann Arbor; Science, Jan. 12, 2021