Beauty

Wat is collageen? Wat zijn de gezondheidsvoordelen, voedselbronnen, supplementen, soorten en meer

Advertentie

Collageen is verantwoordelijk voor de structuur, elasticiteit, textuur, sterkte en veerkracht van uw huid.
Collageen is een van de nieuwste modewoorden op het gebied van gezondheid. Het is moeilijk om een supermarkt te verlaten zonder kuipjes collageenpoeder te zien, of om in een drogisterij rond te snuffelen zonder crèmes op te merken die beweren dat ze collageen stimuleren om je er nog decennia lang jong uit te laten zien.

Hoe belangrijk is collageen eigenlijk voor uw gezondheid?

Definitie van Collageen
U denkt waarschijnlijk aan collageen in uw huid, want het woord komt naar voren wanneer iemand het heeft over huidveroudering. Het is waar dat dit eiwit een rol speelt bij de waargenomen jeugdigheid van uw huid, maar er is meer aan de hand. “Collageen is een eiwit en is een van de belangrijkste bouwstenen van onze huid.

Feit
Collageen vormt 75 procent van de ondersteunende structuur van de huid. (1) “Denk aan collageen als het frame van uw matras; het geeft [je huid] structuur en ondersteuning ”, zegt Joshua Zeichner, MD, de directeur van cosmetisch en klinisch onderzoek in dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City. Om verder te gaan met de analogie van een matras: de veren zijn elastische vezels en de vulling is hyaluronzuur, zegt hij.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat is de functie van collageen?

Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan huid, gewrichten en botten.

Wat zijn de bestanddelen van collageen?

Collageen bestaat uit drie aminozuren: glycine, proline en hydroxyproline.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel collageen?

Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren, vis en zeevruchten, bonen en zuivelproducten, zullen uw lichaam allemaal voorzien van een reeks aminozuren die nodig zijn om collageen te maken. (3) Botbouillon en gelatine zijn andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen.

Wat is het verschil tussen collageen en gelatine?

Wanneer collageen wordt verwarmd, wordt het afgebroken tot gelatine. (1)
Wat zijn collageenpeptiden?Collageenpeptiden zijn collageenmoleculen die worden afgebroken, waardoor ze gemakkelijker door het lichaam worden verteerd en opgenomen. (11) Collageenpeptiden lossen gemakkelijk op in vloeistoffen als u ervoor kiest om uw collageen te drinken.

Welke factoren dragen bij aan het verlies van collageen in de huid?

Helaas begint collageen af te breken met de leeftijd, en uw genetica kan invloed hebben op hoe snel die afbraak plaatsvindt. “We verliezen jaar na jaar collageen en maken collageen van mindere kwaliteit”, zegt dr. Robinson. Vrije radicalen beschadigen collageen – “ze zijn de vijand van onze huid”, zegt dr. Zeichner. Omgevingsfactoren (zoals UV-straling of vervuiling), slechte leefgewoonten (roken) en een slecht dieet (bijvoorbeeld een dieet met veel suiker) zorgen allemaal voor de vorming van vrije radicalen, wat de afbraak van collageen versnelt.

Laten we beginnen met roken. Een van de beste dingen die u voor uw huid kunt doen, is nooit roken – of stoppen met roken als u dat wel doet. “Onderzoek suggereert dat roken vrije radicalen in staat stelt collageenvezels aan te vallen, waardoor ze zwak en van slechte kwaliteit worden. Het is daarom niet verwonderlijk dat de huid van een roker er vaak beschadigd en gerimpeld uitziet, vooral rond de mond ”, zegt Cyndi Yag-Howard, MD, de CEO en president van het Yag-Howard Dermatology Center in Naples, Florida.

Wat zit er in collageen? 

Een blik op de structuur van deze essentiële proteïne
Collageen bestaat uit drie aminozuren: glycine, proline en hydroxyproline. (2) “Het collageenmolecuul heeft de vorm van een drievoudige helix (drievoudige spiraal) die zich combineert met andere collageenmoleculen in de huid om een mesh-achtig netwerk te vormen in de dermis, de huidlaag onder de epidermis en boven de onderhuidse dik, ”zegt dr. Yag-Howard.

Wat zijn de voordelen van collageen voor uw lichaam?

Het eiwit heeft een belangrijke taak in het lichaam. “Collageen geeft lichaamsweefsels structuur, taaiheid, stijfheid en textuur. In de huid lijkt het op een laag leer. En wanneer het zich vermengt met elastische vezels, geeft het de huid sterkte en veerkracht ”, zegt Yag-Howard.
Wanneer collageen in de huid begint af te breken en het gehalte ervan in het lichaam daalt, kunt u volgens de Cleveland Clinic rimpels, stijvere pezen en ligamenten, zwakkere spieren, gewrichtspijn en zelfs problemen met het maag-darm kanaal ondervinden. (3) Het is duidelijk dat collageen essentieel is voor de gezondheid van elk systeem in uw lichaam. In de huid kan het innemen van maximaal 10 gram (g) collageenpeptiden per dag de elasticiteit, hydratatie en collageendichtheid van de huid helpen verbeteren. (1) Bovendien merkt een recensie in het tijdschrift Antioxidants in februari 2020 op dat het nemen van gehydrolyseerd collageen ook kan beschermen tegen door UV veroorzaakte melasma, een huidprobleem gekenmerkt door verkleuringen op het gezicht, mogelijk dankzij de antioxiderende effecten. (4)
Als het gaat om gewrichtspijn, liet een studie die in januari 2017 in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism verscheen 139 jonge volwassen atleten met kniepijn 12 weken lang dagelijks 5 g collageenpeptiden innemen. In vergelijking met een placebogroep ervoer de met collageen gesupplementeerde groep minder gewrichtspijn tijdens inspanning, misschien omdat de eiwitten het herstel van microverwondingen in kraakbeen stimuleerden en de ontsteking verminderden die bijdraagt aan ongemak. (5) Naast uw skelet als geheel is er het potentiële voordeel voor botten; Uit een studie in Nutrients in januari 2018 bleek dat postmenopauzale vrouwen die een leeftijdsgebonden afname van de botmineraaldichtheid hadden en die gedurende een jaar 5 g van bepaalde collageenpeptiden slikten, baat hadden bij een verhoogde botvorming in de wervelkolom en heup. (6)
Een van de verrassende voordelen kan zijn voor uw cardiovasculaire gezondheid. Volgens een kleine studie over gezonde volwassenen gepubliceerd in de Journal of Atherosclerosis and Thrombosis in mei 2017, hadden deelnemers die een collageen tripeptide gedurende zes maanden gebruikten een verbetering in cholesterol en arteriële stijfheid, wat suggereert dat collageen het risico op coronaire hartziekte kan helpen verminderen. . (7)
Wetenschappelijk bewezen manieren om de productie van collageen te verhogen [vet]

De sobere realiteit:

“Elk jaar na 30 jaar verliezen we collageen, en ons vermogen om hoogwaardig collageen te produceren kan afnemen”, zegt Robinson. Ze raadt aan om topicalen te gebruiken die de productie van collageen verbeteren om de collageenvoorraden aan te vullen. Een daarvan is retinoïden of retinolen, vaak geformuleerd in crèmes en serums tegen veroudering. Een studie gepubliceerd in de Journal of Cosmetic Dermatology in maart 2016 ontdekte dat retinoïnezuur en retinol de collageensynthese in de huid stimuleren. (8) Zeichner voegt eraan toe dat het gebruik van producten die alfahydroxyzuren bevatten, zoals glycolzuur, en peptiden de vorming van collageen kan veroorzaken.
Er zijn verschillende behandelingen, die worden uitgevoerd bij de dermatoloog, die helpen bij het verhogen van het collageen. “Studies tonen aan dat een verscheidenheid aan procedures de productie van collageen kan verhogen en het uiterlijk van de huid kan verbeteren”, zegt Yag-Howard. Deze omvatten lasers, radiofrequentie, echografie, micronaaldbehandeling en vulstoffen, zegt ze.
U bent ook het beste gediend door gezond te blijven eten. Eiwitrijk voedsel levert de aminozuren die uw lichaam nodig heeft om collageen te produceren. Het krijgt ook wat hulp van andere voedingsstoffen, zoals vitamine C, zink en koper, volgens de Cleveland Clinic. (3) Om de productie van collageen te maximaliseren, moet u een gevarieerd dieet eten dat gevuld is met hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, bonen, mager vlees, zeevruchten en noten. En ja, dat klinkt als het advies over gezond eten dat u al vaker hebt gehoord.
Draag tot slot een zonnebrandcrème met een breed spectrum met ten minste SPF 30. “Dit is de beste manier om voor gezond collageen te zorgen”, zegt Zeichner. “Zorg ervoor dat je het elke dag draagt, want zelfs incidentele blootstelling aan zonlicht loopt op gedurende je hele leven”, zegt hij. Je eerste verdedigingslinie is om het collageen dat je hebt te beschermen, in plaats van te proberen je slechte gewoonten voor bescherming tegen de zon later goed te maken. (9)
Oefen zelfzorg met huidmassage. Er is een kleine hoeveelheid onderzoeksgegevens die erop wijzen dat regelmatige huidmassage de vorming van procollageen-1 kan stimuleren en de voordelen van antiverouderingscrèmes kan versterken. (10)
Werk ook niet tegen de natuurlijke productie van collageen door uw lichaam. Dat betekent alcoholgebruik verminderen en stoppen met roken. Die twee gewoonten houden verband met collageenverlies dat leidt tot de vorming van rimpels in het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen, in de kraaienpootjes, merkt een analyse uit augustus 2019 op in de Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. . (11) Beperk daarnaast de suikerconsumptie, die de vorming van geavanceerde glycatie-eindproducten (“AGE’s”) veroorzaakt die collageen wegvreten. (12)

Wat zijn de verschillende soorten collageen?

Volgens een referentie zijn er 28 soorten collageen. (13) Toch merken bronnen op dat typen 1, 2 en 3 de meest voorkomende collagenen in het lichaam zijn, en dit zijn de collagenen die je in productmarketing zult vinden. (2) Omdat de volledige 28 een lange lijst van collageentypen is, behandelen we de drie meest prominente soorten en waar ze in het lichaam worden aangetroffen.
* Type 1 Het belangrijkste collageen dat in de huid wordt aangetroffen. Wordt ook aangetroffen in pezen, botten, bindweefsel, tanden en bepaalde bindweefsels (2)

* Type 2 Maakt kraakbeen en wordt in de ogen aangetroffen. (2)

Type 3 Dit type collageen vormt ook de huid, evenals spieren en bloedvaten. (2)

Volgens eerder onderzoek wordt dit type collageen soms “babycollageen” genoemd vanwege zijn rol in de embryogenese en het vroege leven van de baby. (14)

Hoe kunt u meer collageen krijgen?

Er is geen tekort aan fabrikanten die uw aandacht proberen te trekken over het stimuleren van collageen – hetzij lokaal, hetzij via een supplement of voedsel. Hier is wat u over elk moet weten.

Collageenpoeders en capsules 
Deze zijn de laatste tijd trendy geweest als toevoeging aan koffie en smoothies. Er is enig bewijs, gepubliceerd in de Journal of Drugs in Dermatology, dat oraal ingenomen collageensupplementen, inclusief het type collageen dat vaak in poeders wordt aangetroffen, ‘veelbelovend’ zijn als het gaat om het verminderen van veroudering. (1) Dat gezegd hebbende, biedt Robinson enig perspectief: “Collageenpoeder is een eiwit en wanneer we het binnenkrijgen, verteert ons lichaam het op dezelfde manier als elke andere eiwitbron, zoals kip of vis. Collageenpoeder gaat niet rechtstreeks naar de huid en maakt het voller ”, zegt ze.
Collageencrèmes en -oliën Pro-collageencrèmes op de markt claimen de tekenen van veroudering te verminderen door rimpels glad te strijken. Deze bevatten synthetisch collageen dat vocht in de huid vasthoudt en een opvullend effect heeft. (3) Maar er is een gebrek aan onderzoek naar hoe collageen het beste kan worden opgenomen in plaatselijke behandelingen. (15)
Vloeibaar
Sommige mensen kiezen ervoor om bottenbouillon te drinken, die boordevol collageen van dierlijke botten zit. (3) Hoewel het een voedingsbron van collageen kan zijn, is volgens Harvard Women’s Health Watch niet bewezen dat het drinken ervan antiverouderingsvoordelen voor uw huid heeft. (16)

Wat zijn enkele bijwerkingen en risico’s van collageen waarvan u zich bewust moet zijn?

Over het algemeen zijn er geen inherente risico’s verbonden aan collageen – het is zo’n belangrijk onderdeel van een gezond lichaam. Maar als u collageensupplementen gebruikt, weet dan dat voedingssupplementen niet veilig hoeven te zijn voordat ze worden verkocht. (17) Als u geïnteresseerd bent in het nemen van een collageensupplement, doe dan uw huiswerk en werk samen met uw zorgteam om een hoogwaardig supplement van een vertrouwd merk te kiezen. Het is ook vermeldenswaard dat de bron van het collageen ertoe doet. Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor eieren of vis, loopt u risico op een ernstige reactie op collageen afkomstig van die voedingsmiddelen.

Hoe u met uw dermatoloog kunt praten over collageen
Als u geïnteresseerd bent in het verbeteren van de productie van collageen in uw huid, is het belangrijk om uw dermatoloog te vragen naar uw opties (actuele producten en behandelingen), kosten, mogelijke pijn, de tijd dat u eventueele uit roulatie bent en mogelijke risico’s. Informeer ook naar voordelen op zowel korte als lange termijn en de effecten zijn bedoeld om lang mee te gaan. (5)

Tot slot over de functie van collageen in het lichaam
Collageen is een eiwit dat door het hele lichaam wordt aangetroffen, met name in huid, botten, ligamenten en pezen, tanden en bindweefsel. Een gezond, goed afgerond dieet met voldoende eiwitten, goede zonnebrandgewoonten en topische producten en andere dermatologische procedures kan ervoor zorgen dat uw lichaam krijgt en produceert wat het nodig heeft om zich goed te voelen en veroudering te verminderen.

Bronnen

  1. Choi FD, Sung CT, et al. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Application. Journal of Drugs in Dermatology. January 2019.
  2. Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix. Molecular Cell Biology, 4th Edition. 2000.
  3. The Best Way You Can Get More Collagen. Cleveland Clinic. May 15, 2018.
  4. Aguirre-Cruz G, Leon-Lopez A, Cruz-Gomez V, et al. Collagen Hydrolysates for Skin Protection: Oral Administration and Topical Formulation. Antioxidants. February 2020.
  5. Zdzieblik D, Oesser S, Golhofer A, et al. Improvement of Activity-Related Knee Joint Discomfort Following Supplementation of Specific Collagen Peptides. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. January 2017.
  6. Konig D, Oesser S, Scharla S, et al. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women — a Randomized Controlled Study. Nutrients. January 2018.
  7. Tomosugi N, Yamamoto S, Takeuchi M, et al. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of Atherosclerosis and ThrombosisMay 2017.
  8. Kong R, Cui Y, Fischer GJ, et al. A Comparative Study of the Effects of Retinol and Retinoic Acid on Histological, Molecular, and Clinical Properties of Human Skin. Journal of Cosmetic Dermatology. March 2016.
  9. Wrinkles. American Society for Dermatologic Surgery.
  10. Caberlotto E, Ruiz L, Miller Z, et al. Effects of a Skin-Massaging Device on the Ex-Vivo Expression of Human Dermis Proteins and In-Vivo Facial Wrinkles. PLoS One. March 2017.
  11. Goodman GD, Kaufman J, Day D, et al. Impact of Smoking and Alcohol Use on Facial Aging in Women: Results of a Large Multinational, Multiracial, Cross-Sectional Survey. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. August 2019.
  12. Danby FW. Nutrition and Aging Skin: Sugar and Glycation. Clinical Dermatology. July–August 2010.
  13. Karsdal MA. Biochemistry of Collagens, Laminins and Elastin. 2016.
  14. Liu X, Wu H, Byrne M, et al. Type III Collagen Is Crucial for Collagen I Fibrillogenesis and for Normal Cardiovascular Development. PNAS. March 4, 1997.
  15. Avila Rodriguez MI, Rodriguez Barroso LG, Sanchez ML. Collagen: A Review on Its Sources and Potential Cosmetic Applications. Journal of Cosmetic Dermatology. February 2018.
  16. What’s the Scoop on Bone Soup? Harvard Women’s Health Watch. September 2015.
  17. FDA 101: Dietary Supplements. U.S. Food and Drug Administration. July 15, 2015.